De betekenis van het schild is als volgt;

Het groene gedeelte stelt de natuur en de nationale kleur van Hongarije voor.

De zilverkleurige dwars band symboliseert de "Rinya rivier" die dwars door het dorp loopt.

De naar boven zwemmende vissen, staan voor hoop en voedselrijke rivier/bron.

Het bovenste kruis en de ster onderaan staan voor de vredige samenleving tussen het katolieke geloof en de Calvinisten. De kerk in het dorp symboliseerd dit vredig samen bestaan daar deze gebouwd en gebruikt word door beide overtuigingen.

De eerste geschreven vernoeming naar ons dorp dateerd van 1352, waarbij het verschijnt als  " Wynep". In de periode onder de naam van koning Sigismund's bewind, was het geregistreerd als de eigendom van de "Pernesz familie van Osztopán". Het geheel bleef in handen van de familie van 1417 tot 1660.

De eerste school in de nederzetting, was van calvinistische oorsprong en werd genoemd in een document in 1770, waarbij ook te lezen stond dat de school reeds geruime tijd aanwezig was.

In het midden van de 19de eeuw kwam het geheel in handen van een locale landeigenaar Adolf Somssich, die mede aan de wieg stond voor de bouw van het kerkje in 1854.

Het aantal calvinistische bewoners was toen ong. 250 man, vrouw en kind.

In de eerste decennia van de 20st eeuw, was het aantal inwoners zelfs gestegen tot 529. Het dorp kende toen grote bewegingen zoals bibliotheek, spaarcoöperatieve en landbouwclub.

Wanneer de landbouw coöperatieven zich nationaal installeerdenen en op hun hoogtepunt kwamen, werd de lokale coöperatieve genoemd naar Lajos Kossuth, een nationalist en liberaal, die in 1847 onafhankelijk lid werd van de landdag en trad toen op als meeslepend redenaar. Hij bepleitte de afschaffing van de feodale rechten en een afzonderlijke regering voor het Hongaarse rijksdeel van Oostenrijk. In die tijd was dat een revolutionair man die veel aanziens en respect verworven had.

Nadien werd de coöperatieve van Rinyaújnép verenigt met die van Babócsa, Bolhó en Somogyaracs en hernoemd als Új Világ ( Nieuwe wereld) en Határör ( grensbewaking) coöperatieve. 

In het gemeentelijk systeem werd Rinyaújnèp gekoppeld aan Babósca en de enige straat die Rinyaújnép rijk is werd genoemd naar Andor Gábor, een beroemde zoon van Rinyaújnép.

De kerk die gedeeltelijk vernield werd in de 2de wereldoorlog is geheel gerestaureerd door de overheid en hulp van de lokale gelovigen, katolieken en calvinisten samen.

Vandaag de dag zijn er geen scholen, winkels, cafe's meer te bespeuren in het dorp, en de 6 werkende mensen verrichten het meeste werk voor de gemeente in het dichts bijzijnde dorp Babócsa. Het grootste tijdverdrijf van de lokale bewoners is vissen en zwemmen in de rivier.

Als het zo verder gaat zal in de toekomst Rinyaújnép alleen nog bekend staan als vakantiedorp van belgen (wij dus), oostenrijkers, engelsen en duitsers.

Opmerkingen

jános

leuk om de geschiedenis te lezen. Ook dat alle soorten gelovigen elkaar in hun waarden lieten en laten.
Dat zou in de hele wereld zo moeten zijn. Daarna (vrede op aarde?) Haaleeluujaa.
Niet dus, Sajnos

Wij zijn te vinden in het comitaat Somogy ongeveer 20Km van de kroatische grens met GPS coördinaten ; 46.082298 - 17.357952 

Komende van België met de wagen is het een afstand van 1.430Km en dat via Nederland (105Km)-Duitsland (775Km)-Oostenrijk (322Km) en Hongarije (184 Km)

Ons dorp(je) draagt de naam " Rinyaújnèp" en telt momenteel 58 inwoners, waarvan er de helft als vakantie bewoner is ingeschreven.

De naam van ons dorp betekent letterlijk "nieuwe mensen aan de rivier" en we hebben een heus wapenschild.

De straatnaam ; Gabor Andor is afkomstig van een bekend Hongaarse schrijver 1884-1953


Dus wij zijn te vinden op : Gabor Andor utca 65 te Rinyaujnep - Somogy - Hongarije